Athugið þessi frétt er meira en 1 mánaða gömul.

Íslamska ríkið lýsir árásinni í Kandahar á hendur sér

epa09526076 An injured victim of the bomb blast during Friday congregational prayers at Shi'ite Muslims Mosque, receives treatment at a hospital in Kandahar, Afghanistan, 15 October 2021. At least 32 worshipers died, and many others suffered injuries in a powerful explosion that ripped through a Shi'ite mosque in the southern Afghan city of Kandahar during Friday prayers, officials said. The Islamic State has carried out numerous attacks, in recent years, against the Shia minority, especially the Hazaras. The Taliban have launched massive operations against the Islamic State in different Afghan provinces, aiming to finish a group that they consider the main threat to their government.  EPA-EFE/STRINGER ATTENTION: GRAPHIC CONTENT
 Mynd: EPA-EFE - EPA
Hryðjuverkasamtökin sem kenna sig við Íslamskt ríki segjast hafa framið sprengjuárásina í einni stærstu mosku sjíamúslíma í afgönsku borginni Kandahar í dag. Samtökin sendu frá sér tilkynningu í kvöld þar sem þau lýstu ódæðisverkinu á hendur sér. Minnst 37 létu lífið þegar þrír hryðjuverkamenn réðust inn í Bibi Fatima-moskuna í Kandahar og sprengdu sig í loft upp þegar föstudagsbænir stóðu sem hæst. Hátt í sjötíu manns særðust í árásinni.

Fyrir réttri viku sprakk sprengja í þétt skipaðri síta-mosku í borginni Kunduz. Þar létust tugir og á annað hundrað særðust. Vígamenn Íslamska ríkisins í Afganistan lýstu því illvirki líka á hendur sér.  

Ævar Örn Jósepsson
Fréttastofa RÚV